Important ruling of Mahr/ Sermon for Nikah/ What to do if Jama’at of Jumu’ah is missed?

Important ruling of Mahr

Question 1: If the wife of a person has passed away without him paying her the Mahr, so what should he do?

Answer: In this case, Mahr will be distributed among all the inheritors of the deceased wife as per their shares of inheritance. (Contact Dar-ul-Ifta Ahl-e-Sunnat for correct distribution of inheritance)

وَاللہُ اَعْلَمُ   عَزَّوَجَلَّ   وَ رَسُوْلُہ اَعْلَم   صَلَّی اللّٰہُ تَعَالٰی عَلَیْہِ واٰلِہٖ وَسَلَّم

صَلُّوْا عَلَی الْحَبِیْب!                    صَلَّی اللہُ تَعَالٰی عَلٰی مُحَمَّد

Sermon for Nikah

Question 2: Is it a Sunnah to deliver the sermon of Nikah while standing?

Answer: Yes. It is stated in Mirat-ul-Manajih: It is a Sunnah to stand at the time of delivering every sermon whether it is the sermon of Jumu’ah or Eids or speech or Nikah. (Mirat-ul-Manajih, vol. 2, pp. 346)

وَاللہُ اَعْلَمُ   عَزَّوَجَلَّ   وَ رَسُوْلُہ اَعْلَم   صَلَّی اللّٰہُ تَعَالٰی عَلَیْہِ واٰلِہٖ وَسَلَّم

صَلُّوْا عَلَی الْحَبِیْب!                    صَلَّی اللہُ تَعَالٰی عَلٰی مُحَمَّد

What to do if Jama’at of Jumu’ah is missed?

Question 3: What should be done if a person misses the Jama’at of Jumu’ah?

Answer: If one misses the Jama’at of Jumu’ah and cannot also find it anywhere else, so he will offer Zuhr Salah as usual.

وَاللہُ اَعْلَمُ   عَزَّوَجَلَّ   وَ رَسُوْلُہ اَعْلَم   صَلَّی اللّٰہُ تَعَالٰی عَلَیْہِ واٰلِہٖ وَسَلَّم

صَلُّوْا عَلَی الْحَبِیْب!                    صَلَّی اللہُ تَعَالٰی عَلٰی مُحَمَّد

Using the skin of billy goat as prayer-mat

Question 4: Can the dried skin of a billy goat be used as a prayer-mat?

Answer: It is permissible to use the dried skin of a billy goat as a prayer-mat.

وَاللہُ اَعْلَمُ   عَزَّوَجَلَّ   وَ رَسُوْلُہ اَعْلَم   صَلَّی اللّٰہُ تَعَالٰی عَلَیْہِ واٰلِہٖ وَسَلَّم

صَلُّوْا عَلَی الْحَبِیْب!                    صَلَّی اللہُ تَعَالٰی عَلٰی مُحَمَّد

Sajdah Tilawat after Fajr and ‘Asr Salah

Question 5: Is it permissible or not to perform Sajdah Tilawat after Fajr and ‘Asr Salah?

Answer: One can do so. It is permissible. However, when Makruh time starts, so it cannot be performed because it is Makruh to perform Sajdah Tilawat during Makruh time.

وَاللہُ اَعْلَمُ   عَزَّوَجَلَّ   وَ رَسُوْلُہ اَعْلَم   صَلَّی اللّٰہُ تَعَالٰی عَلَیْہِ واٰلِہٖ وَسَلَّم

صَلُّوْا عَلَی الْحَبِیْب!                    صَلَّی اللہُ تَعَالٰی عَلٰی مُحَمَّد

Will there be bananas in Paradise?

Question 6: Will there be bananas in Paradise?

Answer: Yes, indeed. Mentioning some of the favours that will be bestowed upon the dwellers of Paradise in Paradise, Allah عَزَّوَجَلَّ said in the Holy Quran:

وَ طَلْحٍ مَّنْضُوْدٍۙ(۲۹)

Translation from Kanz-ul-Iman: And in clusters of bananas. (Part 27, Al-Waaqi’ah, Ayah 29)

It is stated in Tafseer ‘Siraat-ul-Jinaan’: That is, the people of the right side will be enjoying in Paradises that will have in them such banana trees which will be full of the clusters of bananas from root to top. (Siraat-ul-Jinaan, vol. 9, pp. 684)

وَاللہُ اَعْلَمُ   عَزَّوَجَلَّ   وَ رَسُوْلُہ اَعْلَم   صَلَّی اللّٰہُ تَعَالٰی عَلَیْہِ واٰلِہٖ وَسَلَّم

صَلُّوْا عَلَی الْحَبِیْب!                    صَلَّی اللہُ تَعَالٰی عَلٰی مُحَمَّد

Four blessed Ambiya [Prophets]

Question 7: Which are the four blessed Ambiya [Prophets] عَـلَـيْـهِمُ الـصَّلٰوةُ وَالـسَّـلَام whose visible demise has not yet taken place?

Answer: Two of those four blessed Ambiya عَـلَـيْـهِمُ الـصَّلٰوةُ وَالـسَّـلَام are on the sky (1) Sayyiduna ‘Isa (2) Sayyiduna Idrees; whereas the other two are on the earth (3) Sayyiduna Khidr (4) Sayyiduna Ilyas عَـلَـيْـهِمُ الـصَّلٰوةُ وَالـسَّـلَام. (Tafseer Durr-e-Mansoor, vol. 5, pp. 432)

وَاللہُ اَعْلَمُ   عَزَّوَجَلَّ   وَ رَسُوْلُہ اَعْلَم   صَلَّی اللّٰہُ تَعَالٰی عَلَیْہِ واٰلِہٖ وَسَلَّم

صَلُّوْا عَلَی الْحَبِیْب!                    صَلَّی اللہُ تَعَالٰی عَلٰی مُحَمَّد

How is it for the person who is not in the state of Wudu to bathe a deceased person?

Question 8: Is the person who is not in the state of Wudu allowed to bath a deceased person?

Answer: Yes, he is allowed. It is not a condition to be in the state of Wudu when bathing a deceased person.

وَاللہُ اَعْلَمُ   عَزَّوَجَلَّ   وَ رَسُوْلُہ اَعْلَم   صَلَّی اللّٰہُ تَعَالٰی عَلَیْہِ واٰلِہٖ وَسَلَّم

صَلُّوْا عَلَی الْحَبِیْب!                    صَلَّی اللہُ تَعَالٰی عَلٰی مُحَمَّد

How is it to keep shroud for oneself?

Question 9: Is it allowed to buy and keep a shroud for oneself before death?

Answer: It is allowed. There is no harm in it.

وَاللہُ اَعْلَمُ   عَزَّوَجَلَّ   وَ رَسُوْلُہ اَعْلَم   صَلَّی اللّٰہُ تَعَالٰی عَلَیْہِ واٰلِہٖ وَسَلَّم

صَلُّوْا عَلَی الْحَبِیْب!                    صَلَّی اللہُ تَعَالٰی عَلٰی مُحَمَّد

A ruling about last Qa’dah of Salah

Question 10: During the last Qa’dah of Salah, if anyone recites ‘اٰمِیْن بِجَاہِ النَّبِیِّ الْاَمِیْن صَلَّی اللّٰہُ تَعَالٰی عَلَیْہِ واٰلِہٖ وَسَلَّم’ after reciting any of Du’a-e-Masurah, i.e. the prayer mentioned in the Quran or blessed Hadees, so will the Salah be valid?

Answer: Salah will be valid. There is no harm in it.

وَاللہُ اَعْلَمُ   عَزَّوَجَلَّ   وَ رَسُوْلُہ اَعْلَم   صَلَّی اللّٰہُ تَعَالٰی عَلَیْہِ واٰلِہٖ وَسَلَّم

صَلُّوْا عَلَی الْحَبِیْب!                    صَلَّی اللہُ تَعَالٰی عَلٰی مُحَمَّد

How is it to give Zakah to one’s real brother?

Question 11: Is it allowed to give Zakah to one’s real brother, if he is deserving of it?

Answer: One is allowed to give Zakah to his deserving real brother, sister, paternal and maternal uncles and aunts. Rather, giving it to them earns him double reward because it will also be considered as kind treatment towards relatives. (Remember that Zakah cannot be given to those relatives who are Haashimi). (Fatawa Razawiyyah, vol. 10, pp. 110)

وَاللہُ اَعْلَمُ   عَزَّوَجَلَّ   وَ رَسُوْلُہ اَعْلَم   صَلَّی اللّٰہُ تَعَالٰی عَلَیْہِ واٰلِہٖ وَسَلَّم

صَلُّوْا عَلَی الْحَبِیْب!                    صَلَّی اللہُ تَعَالٰی عَلٰی مُحَمَّد

How is it to bury a Muslim in the graveyard of non-Muslims?

Question 12: How is it to bury a Muslim in the graveyard of non-Muslims?

Answer: A Muslim should be buried in the graveyard of the Muslims near the grave of a pious Muslim or of a Wali (friend) of Allah عَزَّوَجَلَّ. It is stated in the book ‘Malfuzaat A’la Hadrat’: Bury your deceased ones near pious predecessors as punishment is not given to the deceased ones by the blessings of the pious predecessors. ھُمُ الْقَوْمُ لاَیَشْقٰی بِھِمْ جَلِیْسُھُم those are the people even whose companion is not unfortunate. For the same reason, it is stated in a Hadees: ‘اَدْفِنُوْا مَوْتَاکُمْ وَسْطَ قَوْمٍ صَالِحِیْنَ’, i.e. bury your dead ones among the pious ones. (Kanz-ul-‘Ummal, Juz: 15, vol. 8, pp. 254, Hadees 42364) Anyway, a Muslim will not be buried in the graveyard of the non-Muslims.

وَاللہُ اَعْلَمُ   عَزَّوَجَلَّ   وَ رَسُوْلُہ اَعْلَم   صَلَّی اللّٰہُ تَعَالٰی عَلَیْہِ واٰلِہٖ وَسَلَّم

صَلُّوْا عَلَی الْحَبِیْب!                    صَلَّی اللہُ تَعَالٰی عَلٰی مُحَمَّد

How is it to perform one’s own ‘Aqeeqah?

Question 13: Is it allowed to perform one’s own ‘Aqeeqah?

Answer: If not performed in childhood, the ‘Aqeeqah of a person can be performed by himself after he has grown up; no matter he has been fifty years of age.

وَاللہُ اَعْلَمُ   عَزَّوَجَلَّ   وَ رَسُوْلُہ اَعْلَم   صَلَّی اللّٰہُ تَعَالٰی عَلَیْہِ واٰلِہٖ وَسَلَّم

صَلُّوْا عَلَی الْحَبِیْب!                    صَلَّی اللہُ تَعَالٰی عَلٰی مُحَمَّد

 

Share

Articles

Comments


Security Code