Questions and answers of Madani Muzakarah

How should a chair be placed in the rows during Salah?

Question 1: Some people place a chair in the rows, but instead of offering their full Salah while seated, they stand for Qiyam, and after performing Ruku’, they sit down for Sajdah. Due to standing like this, their heels go in front of the others who are also offering Salah. How is it for them to stand like this?

Answer: This is a totally wrong manner. The chair should be placed in the row in such a way that the back of the chair is in line with the heels of the others that are offering Salah. Now, he should sit down and offer his Salah; there is no need for him to stand. (Kursi par Namaz parhnay kay Ahkam, p. 7; Madani Muzakarah, 3rd Rabi’-ul-Aakhir, 1441 Hijri)

(In order to learn more, refer to the 36-page booklet ‘Kursi par Namaz parhnay kay Ahkam.’ This booklet contains Shar’i rulings regarding offering Salah on a chair, where chairs should be placed in the Masjid during Salah, the standing of the one who is praying on a chair and prostrating on the plank that is joined to the chair).

Can Tahajjud be offered as Qada (i.e. be made up for)?

Question 2: Can Tahajjud be offered as Qada?

Answer: Tahajjud was Fard (obligatory) upon the Beloved Prophet صَلَّى الـلّٰـهُ عَلَيْهِ وَاٰلِهٖ وَسَلَّم, but it is not Fard upon us, rather it is Nafl (i.e. voluntary). (Tafseer-e-Khaazin, part. 29, Surah Al-Muzzammil, Verse. 4, vol. 4, p. 344) Hence, it cannot be offered as Qada. (Rad-ul-Muhtar, vol. 2, p. 567) If it is offered then it is offered, and if it missed then it is missed. (Madani Muzakarah, 4th Rabi’-ul-Aakhir, 1441 Hijri)

How is it to offer Salah on an upside down mat?

Question 3: If someone offers his Salah on an upside-down mat, will his Salah be valid?

Answer: Yes! His Salah will be valid. (Madani Muzakarah, 4th Rabi’-ul-Aakhir, 1441 Hijri)

Is veiling necessary in front of maternal aunt’s husband?

Question 4: Must one observe veil in front of her maternal aunt’s husband?

Answer: Yes! One must observe veil in front of her maternal aunt’s husband, paternal aunt’s husband and brother-in-law. (Fatawa Razawiyyah, vol. 22, p. 217) However, there is no need to observe veil in front of one’s paternal uncle or maternal uncle. (Fatawa Razawiyyah, vol. 22, p. 235) Sometimes, people make statements like, ‘There is no need to observe veil in front of him; he is a member of the house.’ Similarly, it is also said to the neighbour, ‘There is no need to observe veil before you! You are a member of the house!’ Uttering statements like this will never change the rulings of veiling; these baseless evidences will trap you in the Hereafter. Whatever Allah Almighty and His Final Messenger صَلَّى الـلّٰـهُ عَلَيْهِ وَاٰلِهٖ وَسَلَّم have stated is the truth. (Madani Muzakarah, 4th Rabi’-ul-Aakhir, 1441 Hijri)

What is Tawheed?

Question 5: What is Tawheed?

Answer: Tawheed is to consider Allah Almighty to be one. Then there is also further detail to it. To not associate a partner with Allah Almighty in His Essence and His Attributes is also a part of Tawheed. (Tafseer-e-Saawi, vol. 6, p. 2451; Madani Muzakarah, 4th Rabi’-ul-Aakhir, 1441 Hijri)

Who were the Ansaar Sahabah?

Question 6: Who were the Ansaar Sahabah رَضِىَ الـلّٰـهُ عَـنْهُم?

Answer: They were those who were already living in Madinah, and they aided the Muhajir Sahabah رَضِىَ الـلّٰـهُ عَـنْهُم who migrated from Makkah al-Mukarramah; which is why they received the title ‘Ansaar’ i.e. ‘The Helpers.’ (Tafseer-e-Nasafi, p. 422; Madani Muzakarah, 4th Rabi’-ul-Aakhir, 1441 Hijri)

Solution for a haunted house

Question 7: Sometimes, new houses are haunted and affected by Jinns; what is the solution for this?

Answer: The home in which Salah is offered, Quran is recited and Zikr is performed, is protected from many calamities and misfortunes. Whereas, the home in which sins, such as singing, dancing, watching films and dramas, swearing, quarrelling and drinking alcohol take place is afflicted with many calamites. Therefore, adorn your home with the Sunnahs of the Beloved Prophet صَلَّى الـلّٰـهُ عَلَيْهِ وَاٰلِهٖ وَسَلَّم, the recitation of Na’ts and the Holy Quran; اِنْ شَــآءَالـلّٰـه, the devils will flee. Shah Waliullah Muhaddis-e-Dihlavi رَحْمَةُ الـلّٰـهِ عَلَيْه states: ‘If the names of Ashaab-e-Kahf are written and hung up, the mischievous Jinns will not enter the home, and if there are any already present, they will flee. (Shifa-ul-‘Aleel Ma’ al-Qaul-il-Jameel, p. 162) There are many other spiritual remedies for this also. (Madani Muzakarah, 4th Rabi’-ul-Aakhir, 1441 Hijri)

Who are the friends of Allah Almighty?

Question 8: Which people are the friends of Allah Almighty?

Answer: Allah Almighty takes as his friend whomever He wills. The righteous person who offers Salah, the pious, the one who is obedient to his parents, those who speak the truth, and those who stay away from lying, backbiting, tale-telling and other sins are the friends of Allah Almighty. (Madani Muzakarah, 4th Rabi’-ul-Aakhir, 1441 Hijri with amendments)

Will women witness the divine vision in Paradise?

Question 9: Will women behold Allah Almighty in Paradise also?

Answer: Of course, they will[1]. (Madani Muzakarah, 5th Rabi’-ul-Aakhir, 1441 Hijri)

Were all heavenly books revealed in Arabic?

Question 10: Were all heavenly books revealed in Arabic?

Answer: No! They were revealed in Hebrew and Aramaic also[2]. (Madani Muzakarah, 6th Rabi’-ul-Aakhir, 1441 Hijri)

How is it to make tea with Zam Zam water?

Question 11: Is it permissible to make tea with Zam Zam water or with water which has been recited upon?

Answer: سُـبْحٰـنَ الـلّٰــه! Of course you can make it; اِنْ شَــآءَالـلّٰـه, the blessings will increase. After making the tea with this water, instead of throwing the teabag into the bin, it is more appropriate to place it in a place of respect. After all, people do recite over food and blow onto it as well. (Madani Muzakarah, 6th Rabi’-ul-Aakhir, 1441 Hijri)



[1] Both men and women will partake from the bounties of Paradise, for example, palaces, clothing, foods, fragrances, etc. However, there is a difference of opinion regarding the Divine Vision, and the correct opinion is that both (men and women) will witness it (the Divine Vision). (Fatawa Ahl-e-Sunnat, Silsilah number, 7, p. 24)

[2] The Torah and Zaboor were revealed in Hebrew, the Injeel was revealed in Aramaic, and the Quran was revealed in Arabic. (Hamara Islam, p. 91)

Share

Articles

Comments


Security Code