What Will Be The Age And Height Of The Dwellers Of Paradise?

What will be the age and height of the dwellers of Paradise?

Question 1: Will the height of the youth in Paradise be equal to the height of Sayyiduna Adam عَـلَيْـهِ الـسَّـلَام?

Answer: Whoever will enter Paradise will be young aged thirty no matter whether he was a child or an elderly in the world. (Derived from Tirmizi, vol. 4, pp. 254, Hadees 2571, Mirat-ul-Manajih, vol. 7, pp. 510) The Beloved Prophet صَلَّى اللّٰهُ عَلَيْهِ وَاٰلِهٖ وَسَلَّم has said: The person who will go to Paradise will resemble Adam عَـلَيْـهِ الـسَّـلَام and will be sixty cubits tall. After Adam عَـلَيْـهِ الـسَّـلَام people continued to diminish in size to the extent that now (a human has become very short in height). (Muslim, pp. 1167, Hadees 7163) One cubit equals approximately a half yard, therefore, everyone in Paradise will be thirty years of age and thirty yards in height. (Madani Muzakarah, 17th Ramadan-ul-Mubarak 1440 Hijri)

What do Islamic scholars state about mourning for the deceased person at the very first Eid in the home where death has occurred?

Question 2: Some people say that if someone has passed away in the family, they should not wear new clothes at the very first Eid, but rather they should wear [new clothes] after Chehlum. Is it correct?

Answer: Mourning is allowed for three days only. It is not permissible to mourn after three days. However, the period of Iddat is the period of mourning that should be observed by the woman who is observing Iddat. She is prohibited to adorn herself during this period. Besides her, other family members can wear new clothes or good ones out of the old clothes and celebrate the Eid and express their joy by wishing each other. To mourn i.e. to grieve at the very first Eid and due to this to not wear new or nice clothes after the mourning days have been over is a sin. Those who do so or ask others to do so should repent. (Madani Muzakarah, 17th Ramadan-ul-Mubarak 1440 AH)

Does putting Naswar break Wudu or not?

Question 3: Does putting Naswar into the mouth break Wudu?

Answer: Wudu does not break by putting Naswar into the mouth. However, it brings about smell in the mouth. After using it, one should thoroughly rinse his mouth before going to a Masjid. It is Haraam to enter a Masjid with a smelly mouth. (Madani Muzakarah, 5th Muharram-ul-Haraam 1441AH)

What should be done if one misses two Takbeerat in the funeral Salah?

Question 4: How should one complete the salah if he misses two Takbeerat in the funeral Salah?

Answer: After the Imam has performed Salaam, one should say his Takbeerat and then perform Salaam[1]. (Madani Muzakarah, 24th Ramadan-ul-Mubarak 1440 AH)

What do Islamic scholars state about using scent on children?

Question 5: Can scent be used on children?

Answer: Yes, it can. It is wrong amongst people to say that jinns vex the child who wears scent. There is nothing like this. (Madani Muzakarah, 13th Ramadan-ul-Mubarak 1440 AH)

When should a Muqtadi perform Salaam in Qa’da-e-Akhirah?

Question 6: What should a Muqtadi do if the Imam performs Salaam while he is reciting Salat in Qa’da-e-Akhirah?

Answer: He should perform Salaam (with the Imam). However, if the Imam performs Salaam while he is reciting At-Tahiyyat, he should perform Salaam after reciting At-Tahiyyat completely. (Madani Muzakarah, 15th Ramadan-ul-Mubarak 1440 AH)

What do Islamic scholars state about killing a frog?

Question 7: Is it a sin to kill a frog?

Answer: According to a blessed Hadees, it is forbidden to kill a frog because it does Tasbih. (Mu’jam Awsat, vol. 3, pp. 12, Hadees 3716) However, it is Haraam to eat frog. (Rad-dul-Muhtar, vol. 9, pp. 508) No one is allowed to kill it unless it is necessary because it neither attacks nor bites. (Madani Muzakarah, 21th Ramadan-ul-Mubarak 1440 AH)

Reason for sitting down between two sermons

Question 8: Why do Imams sit down between the two sermons on Friday?

Answer: They sit down because it is a Sunnah. (Durr-e-Mukhtar, vol. 3, pp. 23). Greatness lies in Sunnah. (Madani Muzakarah, 18th Ramadan-ul-Mubarak 1440 AH)

What do Islamic scholars state about applying Zamzam water over the body?

Question 9: Can Zamzam water be applied over the part of the body which is aching?

Answer: Yes, it can. There is no harm in it because Zamzam water has a healing power. One has been encouraged to drink it and put it onto his body.

(While stating the rulings on Umrah Mufti Muhammad Amjad Ali A’zami رَحْمَةُ الـلّٰـهِ عَـلَيْه has said: Then come to (the well of) Zamzam, face Ka’ba and drink it to your fill as much as possible in a standing position in three breaths. Each time start it with بِسْمِ ﷲ and end it with اَلْـحَمْـدُ لـِلّٰـه and look at Holy Ka’bah each time. Put the remaining [water] onto your body or wipe your mouth, head and body with it. Make Du’a at the time of drinking it as Du’as are answered. The Beloved Prophet صَلَّى اللّٰهُ عَلَيْهِ وَاٰلِهٖ وَسَلَّم has said, ‘Zamzam is for whatever wish it is drunk.’ (Ibn-e-Majah, vol. 3, pp. 490, Hadees 3062 – Bahar-e-Shari’at, vol. 1, pp. 1105) (Madani Muzakarah, 15th Ramadan-ul-Mubarak 1440 AH)

Heart of Holy Quran

Question 10: Which Surah is called the heart of the Holy Quran?

Answer: Surah Yaseen. (Tirmizi, vol. 4, pp. 406, Hadees 2896 – Madani Muzakarah, 13th Rajab-ul-Murajjab 1440 AH)

What do Islamic scholars state about going to perform Umrah with step mother?

Question 11: Can a person go to perform Umrah with his step mother?

Answer: Yes, he can go because a step mother is Mahram and she does not need to observe purdah from her step son. (Madani Muzakarah, 18th Ramadan-ul-Mubarak 1440 Hijri)

What do Islamic scholars state about a person’s act of shouldering a bier (Janazah) without Wudu?

Question 12: Sometimes, it has been observed that there are people who are smoking cigarettes etc. outside shops, but as they see a bier being taken, they stop their work and without Wudu shoulder it and recite Kalimah-e-Shahadat. Is it permissible or is it necessary to be in Wudu?

Answer: Wudu is a condition for the funeral Salah, but it is not a condition for shouldering [a bier]. It is permissible to shoulder [a bier] without Wudu. However, if someone’s mouth smells of smoking or for any other reason, he should clean his mouth before doing Zikr, reciting Salat or Kalimah-e-Shahadat. (Madani Muzakarah, 26th Ramadan-ul-Mubarak 1440 AH)



[1] Masbooq i.e. (in the funeral Salah) the one who misses some Takbeerat should say the rest of his Takbeerat after the Imam has performed Salaam, and he should say only the Takbeerat without the Du’as if he fears that people will start to shoulder the bier before he finishes all the Du’as. (Bahar-e-Shari’at, vol. 1, pp. 838, 839)

Share

Articles

Comments


Security Code