Aim of Qurbani

Eid-ul-Adha was about to come. People were bringing animals for Qurbani (sacrifice). Hasan had also been asking Mr. Dawood for many days: When shall we bring our goat? My friend Faizan’s father has brought a goat.

Mr. Dawood replied, ‘Yes son! Tomorrow is a holiday, isn’t it? Therefore we will go together to buy a goat tomorrow.’

The next day Hasan and Mr. Dawood went to get a goat in the afternoon. After some time they reached the market.

After a long time finally, both father and son liked a goat. Mr. Dawood handed the price for the goat to the dealer and shortly afterwards Hasan along with his father reached home with the goat.

As Madiha saw the goat, she started saying loudly: Our goat has come! Our goat has come!

Hasan and Madiha started serving the goat day and night. Both the children would give grass and water to the goat.

On the Eid day after Eid Salah, the butcher also reached. Seeing the butcher Hasan and Madiha got worried and said together: No dear father! Do not do it; we will not let our beloved goat be slaughtered. Having said this Hasan and Madiha started weeping.

‘O, dear! Do not weep; listen to me,’ said Mr. Dawood while consoling both of them.

Having heard this both Hasan and Madiha started wiping their tears.

Mr. Dawood: ‘Look dear! We have bought this goat to sacrifice in the path of Allah Almighty. We will offer it in the path of Allah Almighty after slaughtering it. We will eat its meat ourselves and will also give its meat to others.’

‘Dear! Today is the day of Eid-ul-Adha and on this day the biggest virtue in the court of Allah Almighty is to sacrifice an animal in His path,’ replied Mr. Dawood.

Madiha spoke, ‘Dear father! Everyone is performing Qurbani. Why don’t we give money to the poor instead of performing Qurbani? It brings more benefits to the poor.’

Mr. Dawood replied, ‘Dear! It is the commandment of Allah Almighty and His Beloved Rasool صَلَّى اللّٰەُ عَلَيْهِ وَاٰلِهٖ وَسَلَّم and we have to act upon it. Secondly, if we ponder, we will find that performing Qurbani brings more benefits to the poor.’

‘Dear father! How?’ Said Hasan.

Mr. Dawood replied, ‘Farm houses are built for looking after the animals which are slaughtered in Qurbani. In these farm houses, hundreds of thousands of labourers work and their livelihood is associated with them. Then dealers buy these animals and bring them to markets. It also provides employment to many people. These animals are then slaughtered and their skins are sold, then different things are made from these skins. This process also provides employment to many people.’

‘Now dear! You just think! If we spend the amount of money instead of performing Qurbani, can we get these benefits?’

Yes, dear father! Really, performing Qurbani brings many benefits to the poor.

Mr. Dawood, ‘O yes, there is one thing I forgot to mention. We will give the skin of Qurbani to Dawat-e-Islami, the Madani movement of devotees of Rasool.’ اِنْ شَـآءَ اللّٰە

Share

Aim of Qurbani

Question 1: When did Hajj become Fard in Islam?

Answer: 9th Hijri. (Bahar-e-Shari’at, vol. 1, pp. 1036)

Question 2: How many corners are there in blessed Ka’bah and what are their names?

Answer: There are four corners: (1) Rukn Aswad (2) Rukn Shaami (3) Rukn Yamani (4) Rukn Iraqi. (Rafeeq-ul-Haramayn, pp. 60)

Question 3: How many gates does Jannah have?

Answer: Jannah has 8 gates. (Shu’ab-ul-Iman, vol. 1, pp. 348)

Question 4: How many levels does Jannah have?

Answer: There are 100 levels of Jannah. (Tirmizi, vol. 4, pp. 238, Hadees 2539)

Question 5: How many kinds of Jannah are there?

Answer: There are 8 kinds of Jannah: (1) Dar-ul-Jalal (2) Dar-us-Salam (3) Dar-ul-Qarar (4) Jannat-e-‘Adn (5) Jannat-ul-Mawa [جنّةُ المأوٰى] (6) Jannat-ul-Khuld (7) Jannat-ul-Firdaus (8) Jannat-un-Na’eem. (Ruh-ul-Bayan, vol. 1, pp. 82)

Question 6: In which languages were four famous books revealed?

Answer: Torah and Zaboor (Psalms) were revealed in the Hebrew language, the Bible was revealed in Syriac language whereas the Glorious Quran has been revealed in the Arabic language. (Hamara Islam, pp. 99)

Question 7: From which thing has Allah عَزَّوَجَلَّ created angels?

Answer: By the Noor [light]. (Sahih Muslim, pp. 1221, Hadees 7495)

Question 8: What do angels eat?

Answer: They do not eat anything. (Tafseer Tabari, vol. 7, pp. 70, Hadees 18328)

Share

Articles

Comments


Security Code